Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vestingen Ieper

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
23376
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/23376

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Tussen 1388 en 1409 werd een nieuwe omwalling, zogenaamde Bourgondische vestingsmuur opgetrokken.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.

Is de omvattende vaststelling van

Menenpoort

Menenstraat (Ieper)
Indrukwekkend Brits oorlogsgedenkteken in de vorm van een poortgebouw op de plaats van de oude oostelijke stadspoort van Ieper opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog, met duaal karakter, waarbij de buitenzijde als een triomfboog lijkt te zijn opgevat, terwijl binnenin ongeveer 55.000 namen van vermiste Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog vermeld worden. De Menenpoort werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en werd officieel ingehuldigd op 24 juli 1927 door maarschalk Lord Plumer in aanwezigheid van koning Albert.


Ramparts Cemetery, Lille Gate

Rijselstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog op de Vestingen van Ieper, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt grotendeels omheind met een haag, behalve aan de waterzijde. De begraafplaats heeft een smeedijzeren toegangshek en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen graven zijn eerder onregelmatig geschikt.


Rijselpoort

Rijselstraat (Ieper)
De Rijselpoort, deel uitmakend van de vestinggordel rond de stad Ieper, is te situeren ten zuiden van het centrum van de stad.


Twee mitrailleurposten type Moir

Esplanade (Ieper)
Twee gelijkaardige cirkelvormige betonnen militaire posten, gelegen op de vestingen van Ieper. Het betreft Britse mitrailleurposten uit de Eerste Wereldoorlog die aan de hand van geprefabriceerde betonnen elementen snel in elkaar geplaatst konden worden.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.