Zomerlinde en een deel van de wegen

Opgaande zomerlinde

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Zomerlinde (Tilia platyphyllos) op een kruispunt van wegen op de Molenberg.
In de volksmond wordt deze boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd.

Waarden

De zomerlinde (Tilia platyphyllos), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 26,5 meter met uitzondering van de bebouwing, en een deel van de wegen zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

het huidige centrum van Deurne bestond tijdens het ancien régime uit een groot driesplein, gekend als de Dries van Deurne. Aan de oostzijde van dit plein lag het gemeenschappelijk weidegebied Koppenhagel waarin een windmolen stond. De zomerlinde markeert de overgang tussen de vroegere Dries van Deurne en Koppenhagel. De lindeboom staat midden op een kruispunt van vier wegen en markeert een kadastrale grens. Vroeger werden de bloesems van de boom geplukt voor thee. Wanneer de processie hier passeerde, werd de boom versierd. In de jaren 1960 werd de lindeboom afgeboord met een muurtje. In de volksmond wordt de boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd.

de oude lindeboom is een beeldbepalend object en heeft een mooie, representatieve groeivorm.

Zomerlinde bij kruispunt

Molenberg (Diest)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich in Deurne op een kruispunt van wegen ten oosten van de dorpskern. De straat en de omgeving kregen de naam Molenberg als verwijzing naar de windmolen die ten zuidenoosten van de zomerlinde stond. In de volksmond wordt deze boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd.