Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Keyersmolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stenen windmolen Keyersmolen: omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de Keysersmolen met omgeving, uitgemaakt door de bewaarde windvangruimte voornamelijk te noorden en westen van de molen.

Waarden

De omgeving van de bij KB van 7.12.1959 gerangschikte Keyersmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als historische en karakteristieke molensite met nog overblijvende open ruimte aan de rand van de dorpskom.
- als site waarvan de vrije ruimte van rechtstreeks belang is voor de historische functie van de molen (het malen), de visuele relatie tussen molen en omgeving (belevingswaarde) en het resultaat is van de historische functie van de molen.

Is de omvattende bescherming van

Keijersmolen

Smeetsstraat (Kinrooi)
De Keijersmolen, gebouwd in 1869, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).