Café Gemeentehuis

Café Gemeentehuis

Eernegemsestraat 1 (Zedelgem)
Samenstel van verschillende gebouwen schuin tegenover de ingang van de kerk. Bestaande uit een lager hoekpand met café en rechts ervan een hoger volume gelegen op een terugwijkende rooilijn met taverne en clublokaal. Er is reeds in 1661 sprake van een huis met herberg op deze plek. In 1830 school in deze woning, die ook als bakkerij dienst doet.. Vanaf circa 1850 wordt een gemeenteschool opgericht en dient het pand niet langer om les te geven. Verscheidene veranderingen en uitbreidingen in 1879-1905. Vermoedelijk vanaf ca. 1905 functie als gemeentehuis. Kort na 1965 verhuist het gemeentehuis naar een nieuw gebouw Geheel van gebouwen, fasegewijs tot stand gekomen. Hoekhuis van zes/een/vier traveeën in bruine, verankerde baksteen onder zadel- en schilddak (Vlaamse pannen), met uitzicht van circa 1879. Ingang via de hoektravee, in de zijgevel een bewaarde winkelpui. Rechtervleugel van circa 1898 en 1905 in bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).