Historische hoeve Goed te Brande

Beschrijving

Brandsmisstraat nr. 20. Z.g. "Goed te Brande". Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centum van Deerlijk. In 1747 vermeld als: "behuijsde en bewalde hofstede ghenaemt het goed te

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.