Herberg en smidse Sint-Elooi

Beschrijving

Thans café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem.

Dorp 11, 11A (Zedelgem)
Café "St-Elooi" en kaasspeciaalzaak "D'Oude Smisse". Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg en smidse gaan terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De bebouwing is afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermoedelijk wordt omstreeks 1851 de lage woning met een verdieping opgetrokken. De bebouwing wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld quasi in U-vorm en palend aan de straat. In 1976 wordt de smidse overgebracht naar een nieuwe werkplaats. De herbergfunctie blijft tot op heden behouden. Dubbelhuis (nummer 11, café) van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), beraapte gevel boven een grijze bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting op de begane grond en geprofileerd op de verdieping. De voormalige smidse (nummer 11A, winkel): halfvrijstaande, witbeschilderde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Achteraan enkele lage bijgebouwen.