School en klooster

Beschrijving

Op de hoek met de Sint-Laurentiusstraat. Basisschool zogenaamd "Het Dorp" en "'t Kloosterhof", laatstgenoemde in gebruik als parochiaal centrum.

School en klooster

Kerkplein 4 (Zedelgem)
Basisschool zogenaamd "Het Dorp" en "'t Kloosterhof", laatstgenoemde in gebruik als parochiaal centrum. Schooltje voor onderwijs in 'kantwerk- en leerschoolvrouw' opgericht in 1846, in 1857 door de gemeente erkend. Vanaf 1875 een congregatie van de zusters van liefde uit Heule. De wet Van Humbeeck (1879), die het gemeentelijk onderwijs neutraliteit oplegt, veroorzaakt een grote overloop naar de vrije scholen. Daardoor uitbreidingen schoolgebouwen aan de Sint-Laurentiusstraat omstreeks 1895. In 1928 volgt nog een vergroting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de school gedeeltelijk, en het klooster helemaal herbouwd naar opdracht van architect De Meyere uit Kortrijk. Geheel van gebouwen in rode baksteen onder schild- en zadeldaken (rode en zwarte mechanische pannen). Klooster- en schoolgebouwen, opgericht tussen 1875 en 1945, op U-vormige plattegrond langs de speelplaats gegroepeerd. Eenvoudige architectuur met rechthoekige muuropeningen, bij het klooster gevat in traveenissen.