Teksten van Burgerhuis De Bisschop van Munster

Huis De Bisschop van Munster_1_20140213 ()

Dit imposant herenhuis De Bisschop van Munster, ook wel Huis De Leliën genoemd, werd opgetrokken in 1715 in late Maasstijl.

Historiek

Het zogenaamde huis ‘De Bisschop van Munster’ of ‘De Leliën’ werd opgetrokken in 1715. Op dit perceel stonden aanvankelijk twee diephuizen die door de grote stadsbrand van 1684 werden verwoest. Het perceel bleef na de brand onbebouwd tot dit huis in 1715 werd opgericht door Laurens Pergens en zijn echtgenote Mechtildis Jeyssen. In 1770 kwam het huis door huwelijk in bezit van de familie Vlecken. Het bleef in deze familie tot 1977.

Beschrijving

Het betreft een breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zeer steil zadeldak van leien. Het dak heeft twee rijen van drie dakkapellen. De kroonlijst bestaat uit hout. Het bakstenen gebouw met lijstgevel staat op een hoge, kalkstenen plint, versierd met panelen. Er zijn keldergaten aanwezig, afgewerkt met smeedijzeren traliewerk.

De gevel wordt zowel verticaal als horizontaal benadrukt. De verticale gevelritmering manifesteert zich door middel van de doorlopende, kalkstenen vensterposten. Het verticaliserend effect wordt verhoogd door de hoge kruiskozijnen in hun vlakke, kalkstenen omlijsting. Er is een sponningbeloop waarneembaar in het benedengedeelte. Enkel de luiken van de benedenverdieping bleven bewaard. De luiken van de bovenverdiepingen zijn een reconstructie. Op de bovenverdiepingen zijn het bolkozijnen. De druiplijsten zijn geprofileerd en vormen kordons. Bij de restauratie werd ook het glas-in-lood in het bovengedeelte van de kruiskozijnen gereconstrueerd.

De lage, rechthoekige deur is voorzien van een fraaie, geprofileerde, kalkstenen omlijsting op neuten. Het entablement boven de deur heeft als opschrift: “PARIVNT MIHI/LILIA DECVS” (De leliën schenken mij glans, 1715) en een gevelsteen met de afbeelding van een heraldische lelie bevindt zich in het midden van het rankwerk. Boven de deur vormt een geprofileerde druiplijst de overgang naar een bolkozijn die dienst doet als bovenlicht. Het houtwerk van de deur is authentiek.

De achtergevel heeft een gelijkaardige ordonnantie als de voorgevel. Het opschrift op de deurlatei van de achtergevel luidt: “BENDIC. DEVS. AEDI. HVIC. ET. INHABITA” (Zegen dit huis Heer en bewoon het, 1715).

De twee bewaarde kelders verwijzen naar de twee diephuizen die hier stonden en door de stadsbrand van 1684 verwoest werden. In het interieur loopt een centrale gang over de volledige diepte van het huis, met een trappenhuis aan de linkerzijde. Het interieur bleef gaaf bewaard uit de periode van de bouw met enkele opmerkelijke elementen zoals de trap, het stucwerk en de schouwen in Lodewijk XIV-stijl (classicerende barok).

Bibliografie

• DANIELS G. EN SANGERS W. 1972: De Markt van Maaseik.Maaseik.
  • GYSELINCK J. 1993: De Leliën. De renovatie van ee Maaslands burgerhuis te Maaseik, MenL 12. 4, 25-40.
  • HENDRICKX M. 1993: Een rechtzetting in verband met het huis “De Leliën” op de Markt te Maaseik, De Maaseikenaar 24, 169.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda

Burgerhuis De Bisschop van Munster ()