Knotbomen en een deel van de straat

Knoteiken, knotwilgen en knotessen in een weiland

Beschrijving

De bescherming als monument betreft acht geknotte zomereiken (Quercus robur), drie geknotte essen (Fraxinus exelsior) en twee knotwilgen (Salix sp.) langsheen een weiland en een deel van de straat.

Waarden

Acht knoteiken, twee knotwilgen en drie knotessen in een weiland en een deel van de straat, met inbegrip van een zone van tien meter langs de oostelijke zijde van de straat en een straal van 10 meter rond de drie knotessen, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de knotbomen zijn een relict van een door een houtwal omgeven weiland, bekend als de 'Drogeweide'. Dit toponiem is al in 1783 geattesteerd. Zowel het weiland als de houtwal zijn terug te vinden op alle topografische kaarten tot 1970. Nadien werd het grootste deel van de aarden wal geslecht. Doorheen de geschiedenis is er een evolutie in de soortkeuze bij het aanplanten van knotbomen. Algemeen wordt aangenomen dat zomereik (Quercus robur) al het langst in gebruik is als knotboomsoort. Later werd de gewone es (Fraxinus exelsior) een populaire knotboom en pas nadien werd er overgeschakeld op wilg (Salix sp.). Het samen voorkomen van deze drie soorten op de Drogeweide is daarom interessant. De knotbomen verwijzen naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de streek. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering.

artistieke waarde

de knotbomen langsheen de Bergeveldstraat vallen op omwille van hun snoeivorm en grote knothoogte. De bomen zijn aangeplant op een bescheiden aarden wal waardoor zij hoger lijken dan zij in werkelijkheid zijn. De knotbomen in het weiland zijn lager en staan opmerkelijk scheef. De bomen hebben een mooie, representatieve groeivorm.

Is de omvattende bescherming van

Bomenrij met 8 knoteiken en 2 knotwilgen

Bergeveldstraat (Glabbeek)
Ten zuiden van de dorpskern van Kapellen ligt een weiland met dertien opmerkelijke knotbomen. Deze hoger gelegen locatie is historisch bekend als de Drogeweide. De beschermde knotbomen bestaan uit acht zomereiken (Quercus robur), drie gewone essen (Fraxinus exelsior) en twee knotwilgen (Salix sp.). De knotbomen langsheen de Bergeveldstraat, acht knoteiken en twee knotwilgen, zijn een beeldbepalend object, vooral omwille van hun hoogte. Zij hebben een representatieve groeivorm. De knotbomen in het weiland, drie knotessen, zijn lager en staan opmerkelijk scheef.

Drie knotessen als perceelsrandbeplanting