Onze-Lieve-Vrouw Lyceum

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het Onze-Lieve-Vrouw Lyceum, oorspronkelijk het Canadees paviljoen van de wereldtentoonstelling Expo '58 in Brussel. Het paviljoen werd in 1959-1960 heropgebouwd als lyceum in Genk.

Waarden

Het voormalig paviljoen van Canada, huidig Onze-Lieve-Vrouw Lyceum in Genk, naar ontwerp van Charles Greenberg, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het voormalig Canadees paviljoen (1956-1958) is een voor limburg en Vlaanderen vrij unieke getuige van de wereldtentoonstelling van Brussel 1958. Het was een project van Canada, in 1959-1960 heropgebouwd als lyceum in Genk.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het paviljoen is een typisch voorbeeld van de International Style in de voetsporen van Mies van der Rohe, een rechthoekige doos met transparante vliesgevels, gevat in een stalen skelet en naar ontwerp van de Canadese architect Charles Greenberg. Aan de nieuwe bestemming tot lyceum werd boeiend vorm gegeven door de Gentse architect Ray Roorick.

sociaal-culturele waarde

Het paviljoen is een representatieve exponent van de vooruitgangsgedachte die door de expo 58 werd uitgedragen. De nieuwe bestemming maakte van het lyceum in de jaren 1960-1998 de grootste meisjesschool van Vlaanderen.

Expo '58-paviljoen van Canada

Collegelaan 30 (Genk)
Het voormalig Canadees paviljoen uit 1956-1958 is een voor Limburg en Vlaanderen vrij unieke getuige van de wereldtentoonstelling van Brussel 1958. Het was een project van Canada, in 1959-1960 heropgebouwd als lyceum in Genk.