Schoorsteen van vlasroterij

Beschrijving

De firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques bouwde in 1904-1905 ten westen van de dorpskom van Ramskapelle een steenbakkerij met naast een ateliergebouw ook 4 ovens, verschillende droogloodsen en een woning voor de bedrijfsleider. Tijdens WO I kwam het bedrijf in de frontlinie te liggen en het Belgische leger richtte de fabriekschoorstenen in als observatieposten, waarvan er één bewaard bleef. Leon Duron kocht in 1926 de fabrieksruïnes op en startte opnieuw met de productie. In 1936 werd de steenbakkerij definitief stilgelegd. Een vlasroterij, die omstreeks 1930 naast de steenbakkerij werd opgestart, bleef nog tot het uitbreken van WO II in werking. Van het complex werden 3 elementen beschermd: de vrijstaande schoorsteen die als observatiepost werd ingericht, het ateliergebouw uit 1904-1905 en een schoorsteen uit het interbellum die bij de vlasroterij hoorde.

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
Ronde bakstenen schoorsteen, symbool van het industrieel verleden van deze site en restant van een vlasroterij uit het interbellum, hier opgericht in de jaren 1930 door L. Duron.