Kasteel van Dormaal: watermolen

Beschermd monument van 18-07-1996 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zoutleeuw
Deelgemeente Dormaal
Straat Grote Steenweg
Locatie Grote Steenweg 72 (Zoutleeuw)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24130/139.1
  • OB000019

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel van Dormaal en watermolen

Grote Steenweg 68-72, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)

In 1765-1768 werd een nieuw classicistisch kasteel gebouwd, het huidige U-vormige complex, met kasteel en watermolen grenst aan de Molenbeek.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de watermolen bij het kasteel van Dormaal met inbegrip van het molengebouw, het volledige maalwerk met toebehoren en hulpwerktuigen.

Waarden

De watermolen met inbegrip van het molengebouw, het volledige maalwerk met toebehoren en hulpwerktuigen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als watermolen van het bovenslagtype, behorend tot een kasteeldomein, met oudst gekende vermelding in de 14de eeuw, vernieuwd in de 19de eeuw met behoud van een oude kern en toegerust met hulpwerktuigen - waaronder een opmerkelijk buitenluiwerk - en voorzien van een overdekking voor het waterrad tijdens het interbellum met behoud van een oude kern.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.