Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
23922
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/23922

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Parochiekerk H. Kruisverheffing. Voorheen de St.-Germanuskerk; in 1928 naamsverandering gebaseerd op een historische verering cf. 'Broederschap van het H. Mirakelkruis' sinds 1672. Georiënteerd bedehuis. Op de W.-zijde na omringend groenscherm met oude beuken ten Z., deels omhaagd en met muurtje afgezet. Ten N. van de kerk, standbeeld voor militaire en burgerlijke slachtoffers van beide W.O., n.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Izegemseaardeweg 1 (Roeselare)
Voorheen de Sint-Germanuskerk; in 1928 naamsverandering gebaseerd op een historische verering zie 'Broederschap van het Heilige Mirakelkruis' sinds 1672.

Is de omvattende vaststelling van

Orgels kerk Heilige Kruisverheffing (Beveren)

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Auteur en bouwjaar van het oorspronkelijk orgel zijn onbekend; het werd totaal gerenoveerd door Charles Anneessens in 1888-1890. Tijdens WO I werd het metalen pijpwerk opgeëist door het Duitse leger; de kast en mechaniek bleven ter plaatse maar werden (met de kerk) zwaar beschadigd tijdens het eindoffensief. In 1925-26 werd het orgel hersteld door Victor van de Loo en van nieuw pijpwerk voorzien; terzelfdertijd werd een nieuwe orgelkast gemaakt. In 1931 volgden diverse werken door Jules Anneessens. In 1952: ombouw door Jos Loncke (Esen). In 1983: nieuwe ombouw door Jean Bruggeman (Moeskroen). In het koor staat een klein orgel door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) uit 1976. Het was gemaakt voor de parochiekerk van Moeskroen-Le Tuquet; het werd door orgelbouwer Jean Bruggeman overgenomen en in Roeselare-Beveren geplaatst.