Kasteel van Uitkerke met bijhorende boerderij

Beschrijving

Het kasteel van Uitkerke met het bijhorende neerhof wordt circa 1070 gebouwd op een terp, omgeven door een walgracht. De terp is opgeworpen na de zogenaamd Duinkerke III-transgressies (10de-12de eeuw). Het kasteel is gelegen ten noordoosten van de dorpskom, net onder de Evendijk.

Kasteel van Uitkerke

Kerkstraat 420 (Blankenberge)
Het huidige kasteel van Uitkerke gaat terug tot 1763 naar een ontwerp in rococostijl van architect Berger en is gelegen op een nog deels omwalde terp. In 1880 verbouwd, waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume werd behouden. Aan de noordzijde is de terp afgegraven, vanaf de achterbouw van het huis komt men via een trap in een diepere fruit- en moestuin. Rond de terp is een tuin aangelegd met fruitbomen en struiken.