Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos

Beschrijving

Nr. 58 (ernaast). Z.g. "O.-L.Heertjesbos". Veldkapel uit XVIIIB, beschaduwd door linden en deels omringd met doornhaag; gelegen bij een laag XIX-hoevetje waarvan het boerenhuis aanleunt bij het langgestrekte type. Koortskapelletje; volkse bedevaartplaats van oude oorsprong vnl. bezocht tijdens de Goede Week. Bakstenen gebouwtje op rechth. plattegrond; afdekking d.m.v. kort overstekend zadeldak (

Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

Provenseweg (Poperinge)
Veldkapel 'Onze-Lieve-Heertjesbos' uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het gaat om een koortskapelletje, een volkse bedevaartplaats van oude oorsprong voornamelijk bezocht tijdens de Goede Week. De beplante kapelhof bevindt zich op het einde van een voetwegel. Het is één van de weinige sites met fetisjbeplanting in Vlaanderen. De beplanting omhelst opgaande bomen zoals populier, linde en haagbeuk en een meidoornhaag.