Beschermd monument

Hakhoutstoven en een deel van een holle weg

Beschermd monument van tot heden

ID
240
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/240

Besluiten

Hakhoutstoven en deel van holle weg
definitieve beschermingsbesluiten: 07-06-2013  ID: 5180

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De hakhoutstoven en een deel van een holle weg zijn, met inbegrip van een zone van tien meter aan weerszijden van de kadastrale grenzen van de holle weg, beschermd als monument.



Waarden

De hakhoutstoven en een deel van een holle weg, met inbegrip van een zone van tien meter aan weerszijden van de kadastrale grenzen van de holle weg, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de hakhoutstoven verwijzen naar een oude beheervorm die algemeen werd toegepast maar die nu zwaar onder druk staat en dreigt te verdwijnen. De hakhoutstoven voorzagen de lokale gemeenschap van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en/of loofvoedering. Ze vormen een historische eenheid met de omgevende landschappelijke structuur en leggen het talud vast waardoor erosie voorkomen wordt.

artistieke waarde

de hakhoutstoven zijn beeldbepalende objecten. Bovendien zijn ze de grootste en oudste hakhoutstoven uit de regio en hebben ze een mooie representatieve groeivorm.

wetenschappelijke waarde

het samengaan van de hakhoutstoven met de holle weg creëert een zeer specifiek ecotoop dat hier uiterst gaaf bewaard gebleven is. Beide taluds zijn begroeid, maar er zijn duidelijke ecologische verschillen tussen de linker- en de rechterzijde van de holle weg (afhankelijk van de zon).


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Houtkanten met oude hakhoutstoven van es en olm

Beeldekensstraat (Herne)
Een onverhard deel van de Beeldekensstraat heeft zich in het landschap ingesneden in het reliëf. Op de beide steile taluds van de holle weg is een houtkant aanwezig. Op de zuidelijke talud zijn elf hakhoutstoven gemeten van gewone es (Fraxinus exelsior) en olm (Ulmus hollandica (x)). De Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) heeft een omtrek van 575 cm. De omtrekken van de essen varieert van twee tot zeven meter.


Weerhaag van meidoorn

Beeldekensstraat (Herne)
De geschoren weerhaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) bevindt zich op de perceelsgrens van een weiland ten noorden van de Scheibeek. De veekeringshaag staat op de grens met de Beeldekensstraat die zich iets noordelijker in het reliëf insnijdt als een holle weg.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.