Houtzagerij Vanhaelemeersch

Beschrijving

Sijslostraat nrs. 126-128/ Hillestraat. Thans houtzagerij "Vanhaelemeersch", gelegen op de hoek met de Hillestraat en teruggaand op een 19de-eeuwse molensite. Historiek. 18de eeuw. Site - met drie gebouwen - reeds weergegeven op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).

Sijslostraat 126-128 (Oostkamp)
Bouw van het woonhuis nummer 128, éénlaagswoning getypeerd door het gemansardeerd zadeldak, en de achterliggende werkplaats in 1948. Eveneens in 1948 registreert het kadaster de ombouwing van de molen tot zagerij. Nummer 126 en nummer 128 worden uitgebreid met bijgebouwen na 1950. Achter nummer 126, dwars gelegen landgebouw; verankerde bruine baksteenbouw onder een aangepast half schilddak. Woning nummer 126 is verbouwd.