Wiershoeve

Beschrijving

Dentergemstraat nrs. 7-9. "Wiershoeve", 19de-eeuwse hoeve gelegen aan de oostzijde van de doodlopende Wierstraat, met een smal landwegje verbonden met de Dentergemstraat. In oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in "Den Wier", twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat die in 1645 zo genoemd worden ("wier" = een door water omringd stuk land, poel

Wiershoeve

Mankemerriestraat 4-6 (Tielt)
19de-eeuwse hoeve Wiershoeve, in oorsprong één landbouwbedrijf gelegen in Den Wier, bestaande uit twee stukken land ten westen van de Dentergemstraat. De oorspronkelijke hoevegebouwen van nummer 6 werden vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd omgebouwd tot ast omstreeks 1895. Nummer 4 omvat een hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak, met een U-vormige schikking van de gebouwen rond het erf, namelijk het woonhuis, gedateerd 1895, ten noorden van het erf, en een losstaande schuur- en stalvleugel uit 1891, respectievelijk ten zuiden en oosten van het erf.