Collectiehoogstamboomgaard

Levend houtig erfgoed

De bescherming als monument betreft de vanaf 1988 aangeplante hoogstamboomgaard.

Waarden

De collectiehoogstamboomgaard is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Naast instandhouding van praktisch verdwenen soorten, rassen van variëteiten ligt de historische waarde in de instandhouding van de traditionele en vakkundige manier van onderhouden en snoeien.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: De boomgaard is beeldbepalend voor de ruime omgeving door zijn omvang, beslotenheid, gaafheid en traditionele aanleg (dit wil zeggen omgeven door een meidoornhaag). Representatieve groeivorm en vaktechnische snoei.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: De boomgaard fungeert als genenreservoir. Het betreft een collectie van meer dan 3000 verschillende fruitsoorten, -rassen en -variëteiten waarvan er meerdere nog enkel in deze collectie terug te vinden zijn. Bijgevolg is het een dendrologisch belangrijke boomgaard.

Verzamelboomgaard 'de Keizel'

Hoog Keizel (Diepenbeek)
De vanaf 1988 aangeplante hoogstamboomgaard omvat een collectie van meer dan 3000 verschillende fruitrassen, -soorten, -variëteiten en snoeivormen, waarvan er meerdere nog enkel in deze collectie terug te vinden zijn.