Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek en parkarchitectuur

Beschrijving

De bescherming omvat het kasteel van Gaasbeek met inbegrip van de omwalling, toegangsbrug en twee smeedijzeren hekkens.

Waarden

Het kasteel van Gaasbeek met inbegrip van de omwalling, toegangsbrug en twee smeedijzeren hekkens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige, op een hoogte ingeplante en volledig omgrachte burcht, circa 1235 door de heren van Leuven opgetrokken ter beveiliging van het land van Gaasbeek, een zuidwestelijke enclave van het hertogdom Brabant. De ingrijpende restauratie uit 1887-1898, waarbij naar buiten toe het ontoegankelijke burchtkarakter werd versterkt en langs de binnenkoer het open residentieel karakter middels een neogotisch en neorenaissance getint idioom werd benadrukt, behoort tot de belangrijkste realisaties van één van de toonaangevende figuren bij de ontwikkeling van de neo-Vlaamse Renaissance, namelijk de architect-decorateur Charles-Albert (1821-1889).
Deze typische Viollet-le-Duc restauratie - Pierrefonds is nooit ver weg - waarbij de ontwerper op basis van een grondige archeologische kennis en een weloverwogen, persoonlijke interpretatie een zo authentiek mogelijke historische architectuur wou creëren getuigt bovendien van de toenmalige restauratiefilosofie.

artistieke waarde

de integratie van alle kunsten in de architectuur die Charles-Albert voorstond komt in Gaasbeek op treffende wijze tot uiting in een kwalitatief hoogstaande binnenafwerking, het resultaat van een nauwe samenwerking met kunstenaars en ambachtslui. Door het feit dat niet alleen de stoffering, maar ook het meubilair en de kunstcollectie van de laatste bewoonster in situ bleef bewaard; schetst Gaasbeek bovendien een uitvoerig en uniek beeld van de levens- en woonopvatting van de adel op het eind van de 19de eeuw.

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.