Teksten van Burgerhuis De Bonten Os

https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2424

Huis De Bonten Os_1_20140219 ()

Het huis De Bonten Os werd opgebouwd na de stadsbrand van 1684. Het is een breedhuis is barokke Maasstijl.

Historiek

Het huis ‘De Bonten Os’ wordt voor het eerst vermeld in 1638. In 1688 werd het huis bewoond door burgemeester Stalmans. Waarschijnlijk liet hij het huis in deze periode bouwen na de verwoesting van het oorspronkelijke huis door de stadsbrand van 1684.

Beschrijving

Het zogenaamde huis De Bonten Os is een breedhuis in barokke Maasstijl. Het huis telt twee traveeën en twee en een halve bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen met een dakkapel. Het bakstenen gebouw met lijstgevel rust op een hoge kalkstenen plint met een geprofileerde druiplijst. In de plint situeert zich een getralied keldergat en een gereconstrueerde kelderdeur. De mergelstenen kroonlijst is geprofileerd. De hoekbanden zijn uitgewerkt in geblokte kalkstenen. Op de borstweringen bevinden zich mergelstenen blokken. Het blok boven de deur werd bij de restauratie vervangen door een gevelsteen. De vensterregisters zijn uitgewerkt in kalksteen met geblokte posten, doorlopend onderdorpels en kordon vormende, geprofileerde druiplijsten. De vensters zijn kruiskozijnen. Ze zijn drieledig in de linkertravee van de benedenverdieping en in de tweede bouwlaag. Het zijn bolkozijnen op de bovenverdieping. De kruiskozijnen hebben een sponningbeloop en duimen in het benedengedeelte. Het glas-in-lood en de luiken zijn reconstructies. De lage rondboogdeur zit vervat in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met geprofileerd beloop en een booglijst. De deuropening wordt verder gekenmerkt door diamantkopvormige imposten en sluitsteen en een zware, geprofileerde druiplijst. Het houtwerk is oorspronkelijk, inclusief smeedijzeren deurklopper en slot. Het ovaalrond bovenlicht zit vervat in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting en wordt gekenmerkt door een houten roedenverdeling.

In het interieur staat een régence schouw met schilderingen en stucwerk uit het midden van de 18de eeuw.

Bibliografie

  • BOONEN M. 1970: Iets meer over toponiemen. 1. 4, 38.
  • DANIELS G. EN SANGERS W. 1972: De Markt van Maaseik. Maaseik.
  • WAEGEMANT T. 1986: Bouwhistorisch vooronderzoek en verantwoordingsnota van "De Bonten Os", Markt 47 Maaseik, Maaseik.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Bonten Os [online], https://id.erfgoed.net/teksten/154648 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis De Bonten Os ()

Het burgerhuis De Bonten Os is beschermd als monument.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Bonten Os [online], https://id.erfgoed.net/teksten/190650 (geraadpleegd op ).