Hof ter Pierlapont

Hof ter Pierlapont

Zeedijkweg 23 (Zedelgem)
De naam "Hof ter Pierlapont" wordt pas op het einde van de 20ste eeuw aan de huidige nrs. 23 en 23A gegeven. Heden uitgebaat als kijkboerderij en hoevehotel. Voor het eerst vermeld als "Pierilpont" in 1435. Er is dan reeds sprake van een hofstede. In 1820 wordt aan de westzijde van de Zeedijkweg, aan de overkant van het neerhof, een nieuwe hoeve opgetrokken (zie nr. 20). Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis opgetrokken, met de nok parallel aan de straat. Tot op dat ogenblik bestaat de bebouwing uit een woonhuis met parallel daaraan een landgebouw, beiden dwars op de straat. Woonhuis van circa 1890 evenwijdig aan de straat. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een opkamertravee. Ovenhuisje rechts van het woonhuis en landgebouwen aangepast in functie van het huidig gebruik.