Teksten van Burgerhuizen, apotheek en stadhuis met omgeving

Huis Den Groenen Schildt, breedhuis en huis Den Bonten Os: onmiddellijke omgeving _1_20140219 ()

Dit stadsgezicht omvat de achterliggende tuinen van enkele monumenten op de markt van Maaseik.

Het stadsgezicht is opgesplitst in twee delen en omvat enerzijds de achterliggende tuin van het stadhuis, ook gekend als woning ‘Den Groenen Schildt’en anderzijds de achterliggende tuinen van het burgerhuis en de woning ‘De Bonten Os'. Deze percelen maken immers integrerend deel uit van de voornoemde monumenten.

Het huis Den Groenen Schildt doet sinds het derde kwart van de 18de eeuw dienst als stadhuis van Maaseik. Het betreft een neoclassicistisch breedhuis , opgetrokken in de klassieke stijl van de Hollandse herenhuizen. Het burgerhuis betreft een breedhuis met 19de-eeuws voorkomen, maar met 17de- en 18de-eeuwse kern. Woning De Bonten Os tenslotte, werd opgebouwd na de stadsbrand van 1684. Het is een breedhuis is barokke Maasstijl.

Burgerhuizen en stadshuis met omgeving ()

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde burgerhuizen, de apotheek en het stadhuis met de onmiddellijke omgeving, bestaand uit de achterliggende tuinen.