Solitaire Hollandse iep

Levend houtig erfgoed

Beschrijving

De bescherming als monument betreft een solitaire Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) die zich in het centrum van Hasselt, voor de provinciale bibliotheek bevindt.

Waarden

De solitaire Ulmus hollandica (x) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

ooit was de olm een algemeen voorkomende boomsoort, maar door een schimmelaantasting verdwenen nagenoeg alle olmen uit ons landschap. Jarenlang werd er geprobeerd om zogenaamd resistente klonen op de markt te brengen maar zonder veel succes. Deze Ulmus hollandica (x) is één van de weinige die overgebleven zijn.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: mooie, monumentale en beeldbepalende Ulmus hollandica (x) in het centrum van Hasselt. Vermoedelijk aangeplant rond 1890 bij de bouw van een keramiekfabriek.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: deze Ulmus hollandica (x) is het grootste exemplaar van ons land. Met zijn omvang van 4,63 meter en een hoogte van 26 meter is hij de grootste en dikste van ons land. Hij is één van de laatste exemplaren van deze soort in deze regio.

Badderijstraat (Hasselt)
Beeldbepalende, zeldzame Hollandse iep van rond 1890.