Kasteel van Gaasbeek: lustpaviljoen met trappartij

Kasteel van Gaasbeek en parkarchitectuur

De bescherming omvat het lustpaviljoen met trappartij.

Waarden

Het lustpaviljoen met inbegrip van de trappartij en de zogenaamde kapelaanswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

mooi en intact bewaard voorbeeld van een barok circa 1620 te dateren tuinpaviljoen in de vorm van een ovaalronde bak- en kalkzandstenen constructie volgens een origineel en pittoresk concept geïncorporeerd in een ommuurde trappartij met aansluitend de zogenaamde kapelaanswoning in traditionele bak- en zandsteenstijl.

artistieke waarde

de koepelvormige zoldering bezit een bijzonder fraaie en merkwaardige barokke stucdecoratie, verrijkt met polychrome voorstellingen van de mythologische figuren Vertummus en Pomona, uitgevoerd "à la mosaique".

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.