Watermolen Bilsermolen

Watermolen Bilsermolen en omgeving

Beschrijving

De watermolen Bilsermolen is beschermd als monument. De bescherming omvat de watermolen, met inbegrip van het molengebouw, het woonhuis, het sluiswerk met keermuren en dammen ter hoogte van de molen, het waterrad en alle roerend werk en inwendig staande werk van het molengebouw.

Waarden

De watermolen Bilsermolen, inclusief het molengebouw, het woonhuis, het sluiswerk met keermuren en dammen ter hoogte van de molen, het waterrad, alle roerend werk en inwendig staande werk van het molengebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Kattebroekstraat 11 (Bilzen)
De watermolen Bilsermolen of Bouchoutmolen is gelegen aan de Demer, op zo'n tien kilometer van de bron. De voormalige graanmolen is van het onderslagtype en werd als complex reeds in 1569 vermeld. Het molenhuis en woonhuis bevinden zich in hetzelfde gebouw.