Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Bilsermolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Bilsermolen en omgeving

Beschrijving

De watermolen Bilsermolen is samen met zijn omgeving, die voornamelijk wordt bepaald door het landschapspark Haffmans, beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De watermolen Bilsermolen met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Is de omvattende bescherming van

Demerpark

Parklaan (Bilzen)
Gemeentelijk park bij de Demer met onder meer een 55 m lange loofgang van haagbeuk, een relict van het oudere, op de Dépotkaart (1871) gesignaleerde park in landschappelijke stijl, dat deels bij het notarishuis Brugstraat nr. 49 werd aangelegd. Mooi bomenbestand.

Herenhuis met tuin

Brugstraat 49 (Bilzen)
Notarishuis uit 1912 in laat classicistische stijl, met twee haakse dienstgebouwen rond een erekoer en uit de bouwtijd daterende en recentere smeedijzeren straathekken. Ruime, naar de Demer afhellende achtertuin met boogbrugje en tuinpaviljoen. De huidige aanleg en beplanting dateren uit het interbellum.

Watermolen Bilsermolen

Kattebroekstraat 11 (Bilzen)
De watermolen Bilsermolen of Bouchoutmolen is gelegen aan de Demer, op zo'n tien kilometer van de bron. De voormalige graanmolen is van het onderslagtype en werd als complex reeds in 1569 vermeld. Het molenhuis en woonhuis bevinden zich in hetzelfde gebouw.