Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het hardstenen oorlogsmonument aan de Hoogstraat, samengesteld uit een pijlervormige sokkel, bekroond met een Heilig-Hartbeeld, en twee flankerende bronzen beelden van strijders.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht om de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog te gedenken, is het oorlogsmonument, dat op de oorspronkelijke plaats is gebleven, een getuige van de Belgische en Genkse politieke geschiedenis en bezit het zodoende een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de nationaal bekende kanunnik Raymond Lemaire (1878-1954) en de eveneens in Belgiƫ vermaarde beeldhouwer-goudsmid Henri Holemans (1894-1973) ontworpen, op 29 september 1929 plechtig ingehuldigd gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een hardstenen vierkante pijlervormige sokkel met afgeschuinde hoeken, bekronend bronzen, door Ed. Lesetre uit Brussel gegoten, klassiek Heilig-Hartbeeld en twee flankerende bronzen beelden van strijders of "vredesengelen" in een antiquiserende kledij in art deco; in 1993 onthulde hardstenen obelisken ter ere van de gesneuvelden van Tweede Wereldoorlog; rijke symbolentaal, getuige het Heilig-Hartbeeld, de strijders, de palmtak en de soldatenhelm; symbolen voor moed, oorlogsstrijd, vaderland, overwinning en toewijding aan het Heilig Hart.

Oorlogsmonument

Hoogstraat (Genk)
Op 29 september 1929 werd het oorlogsgedenkteken aan de Hoogstraat plechtig ingehuldigd. Het standbeeld met de voorstelling van een Heilig Hart met twee vredesengelen.