Bellegembos en Argendaalbos

Beschrijving

* Doornikserijksweg z.nr. Bellegembos en Argendaalbos, beschermd als landschap bij M.B. van 23.07.1981. Gelegen ten westen van Doornikserijksweg. In 18de eeuw nog aaneengesloten bosgedeelten, echter minder uitgestrekt dan heden (cf. Ferrariskaart). Centraal gelegen boerderijcomplex met toegangsdreef nog niet aanwezig op de Ferrariskaart (1770-1778). In begin 20ste eeuw, beekbegeleidend s

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Argendaalbos en Bellegembos

Bellegem (Kortrijk)
Het gebied bevindt zich op de noordwestelijke helling van het Schelde-Leie-interfluvium. Hier ontspringen enkele beekjes door de geologische opbouw van de heuvel. Centraal op de heuvelkam liggen het Argendaal- en het Bellegembos. Ze zijn omgeven door open akkerareaal. De bovenste gedeelten van de valleien worden meestal als weiland gebruikt, waar ook nog perceelsrandbegroeiing aanwezig is. Het kasteel van Argendaal is een restant van de heerlijkheid van Argendaal. Het vormt een blikvanger door de afwezigheid van omringende bossen en door de ligging op een hoogte. De hoeven ten noordwesten van de bossen zijn nog gaaf. In het gebied zijn weinig wegen en paden, de enkele die er zijn zijn onverhard. Vanop de kamlijn zijn vele zichten mogelijk naar de Schelde- en Leievallei toe.