Teksten van Burgerhuis De Stad Amsterdam

Huis De Stad Amsterdam_1_20140220 ()

Dit burgerhuis in Maasstijl werd opgetrokken in 1687.

Historiek

Dit pand, genaamd ‘De Stad Amsterdam’ werd opgetrokken in 1687. Het oorspronkelijke huis, toen eigendom van weduwe Gossens-Ubach was verwoest tijdens de stadsbrand van 1684. In 1688 werd het braakliggend pand gekocht door koopman Hendrik Cornely, die in dat jaar het huidige huis bouwde.

In 1721 kwam de woning in het bezit van advocaat Arnoldus Broeckmeulen, die het huis verhuurde. In 1768 werd het gekocht door Cornelis van Ressen en in 1771 was het eigendom van Jacob Veulens. Door huwelijk kwam de woning in het bezit van de koperslagersfamilie Caris. Zij bewoonden het huis tot 1927.

Tussen 1900 en 1935 werd de benedenverdieping gewijzigd. In 1973 werd het huis door G. Daniëls verbouwd tot bankkantoor, waarbij de voorgevel ingrijpend veranderde. De vermoedelijke oorspronkelijke gevelsteen werd teruggeplaatst. In 1985-1986 onderging het pand een restauratie onder leiding van architect E. Martens, waarbij de oorspronkelijke toestand van de benedenverdieping werd hersteld.

Beschrijving

Het betreft een breedhuis in Maasstijl dat sterk gerestaureerd en gereconstrueerd is. Het pand telt een ongelijk aantal traveeën en drie en een halve bouwlagen onder een leien zadeldak met dakkapel. Het bakstenen gebouw met lijstgevel staat op een lage, kalkstenen plint. Rechts bevindt zich een kelderdeur in een kalkstenen omlijsting.

Op de benedenverdieping bevinden zich rechthoekige, gekoppelde muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Op de tweede en derde bouwlaag bevinden zich bolkozijnen in een vlakke, kalkstenen omlijsting met duimen en licht uitspringende, kordonvormende druiplijsten. Op de bovenverdieping situeren zich zes kleine, rechthoekige vensters van baksteen.

De zijgevel met aandak vertoont muurvlechtingen en een topstuk.

Bibliografie

• SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000383, Markt 37: pand De Stadt Amsterdam, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1993).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Gyselinck, Jozef

Burgerhuis De Stad Amsterdam ()