Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Parochiekerk St.-JozefN.Z.-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862. St.-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. St.-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.Eenbeukige kruiskerk met vierkante N.-toren, gelegen te midden van kerkhof, l.g. aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje en leiwilgen.Neoromaans bedehuis n.o.v. L. Maes (Hooglede), g

Amersveldestraat zonder nummer (Hooglede)

Orgel kerk Sint-Jozef (wijk De Geit)

Hooglede (Hooglede)
Voorgeschiedenis: In 1865 werd een orgel geplaatst, afkomstig uit de kerk van Heule; over dit orgel zijn geen gegevens bekend (in Heule was in 1819 een nieuw orgel gebouwd). Praktisch al het aanwezige materiaal lijkt van eind 19de eeuw te zijn, dus het is niet onwaarschijnlijk dat er reeds vóór 1914-18 verbouwingen geschiedden. Het orgel deelde in de schade van WO I; over herstellingen zijn geen gegevens bekend. In een werklijst van orgelbouwer Jos Loncke van 1937 staat vermeld dat hij het orgel in Hooglede St.-Jozef eerlang zou herstellen. Het huidige instrument is niet gesigneerd. Het is een hybridisch samenraapsel van elementen uit verschillende periodes.