Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Sint-Jozef

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID
24496
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/24496

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Parochiekerk St.-JozefN.Z.-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862. St.-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. St.-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.Eenbeukige kruiskerk met vierkante N.-toren, gelegen te midden van kerkhof, l.g. aan de straatzijde afgezet door een laag muurtje en leiwilgen.Neoromaans bedehuis n.o.v. L. Maes (Hooglede), gAanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Amersveldestraat zonder nummer (Hooglede)
Noord-zuid-georiënteerde neoromaanse kerk opgericht in 1862, omgeven door het kerkhof. Sint-Jozef vormde aanvankelijk een proosdij; pas in 1878 erkenning als kapel. Sint-Jozef wordt een zelfstandige parochie in 1898.

Is de omvattende vaststelling van

Orgel kerk Sint-Jozef (wijk De Geit)

Amersveldestraat zonder nummer (Hooglede)
Voorgeschiedenis: In 1865 werd een orgel geplaatst, afkomstig uit de kerk van Heule; over dit orgel zijn geen gegevens bekend (in Heule was in 1819 een nieuw orgel gebouwd). Praktisch al het aanwezige materiaal lijkt van eind 19de eeuw te zijn, dus het is niet onwaarschijnlijk dat er reeds vóór 1914-18 verbouwingen geschiedden. Het orgel deelde in de schade van de Eerste Wereldoorlog; over herstellingen zijn geen gegevens bekend. In een werklijst van orgelbouwer Jos Loncke van 1937 staat vermeld dat hij het orgel in Hooglede Sint-Jozef eerlang zou herstellen. Het huidige instrument is niet gesigneerd. Het is een hybridisch samenraapsel van elementen uit verschillende periodes.