Beschermd monument

Kasteel van Gaasbeek: Sint-Gertrudiskapel

Beschermd monument van 26-03-1998 tot heden

ID
245
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/245

Besluiten

Kasteel van Gaasbeek en parkarchitectuur
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-1998  ID: 3306

Beschrijving

De bescherming omvat de Sint-Gertrudiskapel met inbegrip van de voorliggende constructie met balustrade.Waarden

De Sint-Gertrudiskapel met inbegrip van de voorliggende constructie met balustrade is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als een tuinpaviljoen opgevatte kleine, eenbeukige 1625 gedateerde barokkapel met polygonale sluiting en flankerende tribunes, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl met barokke in- en uitgezwenkte volutengevel en een hardstenen zuilenportiek. De voorliggende bakstenen constructie verfraaid met hardstenen balustrade werd in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd rond de Sint-Gertrudisbron, die het ganse domein van water voorziet.

artistieke waarde

een houten barok portiekaltaar met een schilderij van de Heilige Gertrudis, toegeschreven aan Theodoor Van Loon vormt de monumentale blikvanger van de bescheiden, met kruisribgewelven overkapte binnenruimte met zijtribunes.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.