Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Spooren: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 18-04-2024  ID: 15350

Hoeve Spooren met omgeving

Beschrijving

De omgeving met erfbeplantingen van ‘hoeve Spooren’ of ‘Hoeve de Loberg’ te Lommel, voornamelijk bestaande uit gekandelaarde linden, is beschermd als dorpsgezicht. De schuur die deel uitmaakte van de bescherming is verdwenen.

Op 18 april 2024 werd de bescherming van de omgeving van Hoeve Spooren voorlopig gedeeltelijk opgeheven. Het meest noordelijk deel van de bescherming dat vandaag bij het adres Karel Martelstraat 21 hoort, heeft geen erfgoedwaarden meer. Dit perceel is in 2007 afgescheiden van de omgeving van Hoeve Spooren en is sindsdien als tuin ingericht. Het perceel met nummer 55E langs de Karel Martelstraat en het noordelijk deel van perceelnummer 54X worden opgeheven omwille van het algemeen belang. Deze percelen hebben geen erfgoedkenmerken en -elementen.

Waarden

De dwarsschuur en erf van de Hoeve Spooren zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Rondom de hoeve bleef een sober ruraal kader bewaard, dat integraal deel uitmaakt van de hoeve, mede doordat een gedeelte van het terrein het voormalige erf omvat, waarrond verschillende dienstgebouwen waren opgetrokken, waaronder de recentelijk ingestorte dwarsschuur. Het geheel was representatief voor de bouwevolutie van een grotere Kempense hoeve. Na de uitbreiding van de stallingen in het hoevegebouw ontstond de nood aan een grotere opslagplaats, die los naast het woonstalhuis werd opgetrokken.

Hoeve Spooren en omgeving

Loberg 33 (Lommel)
Bakstenen hoeve, acht traveeën en één bouwlaag onder een steil leien wolfsdak op daklijstbalkjes. Van de voormalige nutsvoorzieningen bleef enkel een waterput bewaard.

Is de omvattende bescherming van

Gekandelaarde bomenrij van vier linden als schermbeplanting

Loberg 33 (Lommel)
De langgestrekte hoeve Spooren wordt langs de straatzijde afgeschermd door vier gekandelaarde lindes. De Hollandse lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.

Twee opgaande linden als schermbomen

Loberg 33 (Lommel)
Op het einde van de onverharde toegangsweg van de langgestrekte hoeve Spooren werden twee lindes aangeplant. De opgaande lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis en de schuur te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.