Hoeve De Vijf Pijpen

Beschrijving

Brouwerijstraat nr. 4. Hoeve "De Vijf Pijpen", hoeve met losstaande, deels witgekalkte bestanddelen, met als blikvanger de deels opgemetselde gracht vooraan het erf. Historische bronnen geven geen benaming weer; "De Vijf Pijpen" is wellicht vrij recent, en zou verwijzen naar vijf pijprokende knechten. Hoeve bestond als site reeds in 16de eeuw, want is aangeduid op kaart van P. Pourbus van 1561-1

Brouwerijstraat 4 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, met als blikvanger de deels opgemetselde gracht vooraan het erf. Hoeve vermeld in 1690 en aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 als deels omwalde hoeve met vier losse volumes; deze kunnen geïdentificeerd worden als de boerenwoning met haaks stalgebouw, voorliggend bakhuis, en achterliggende schuur. Herbouw van enkele gebouwen of gedeeltes ervan in de 19de eeuw zoals het meest zuidelijke deel van de stal in 1875, zie jaartal in zijpuntgevel. In de 20ste eeuw onderging de hoeve enkele aanvullingen en wijzigingen.