Poolse militaire begraafplaats

Beschermd monument van 18-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lommel
Deelgemeente Lommel
Straat Luikersteenweg
Locatie Luikersteenweg zonder nummer (Lommel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/72020/111.1
  • OL002770

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Poolse militaire begraafplaats

Luikersteenweg zonder nummer, Lommel (Limburg)

Eén hectare groot terrein met graven van 257 Poolse gesneuvelden van de bevrijdingsoorlog 1944-45.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Poolse militaire begraafplaats in Lommel met een beeldhouwwerk van de Poolse beeldhouwer Marian Wnuk is beschermd als monument.

Waarden

De Poolse militaire begraafplaats met beeldhouwwerk van Marian Wnuk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: Dit is de enige Poolse militaire begraafplaats in België. Hier liggen 257 Polen begraven, die hoofdzakelijk gestorven zijn tijdens de bevrijding van België in september 1944. Geïntegreerd in het tweede Canadese Legerkorps achtervolgde de Poolse eerste Pantserdivisie terugtrekkende Duitse troepen en kon ze verschillende Vlaamse steden en gemeenten bevrijden. Een 25-tal Polen die in Lommel begraven zijn, behoorden tot de Poolse squadrons van de Royal Air Force. Het merendeel van de graven van Poolse doden op Belgisch grondgebied werd in 1947 naar de nieuw opgerichte Poolse begraafplaats van Lommel geconcentreerd.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Vrij sober ingerichte begraafplaats, met 4 symmetrisch aangelegde perken met hoge natuurstenen grafkruisjes. Voor joden zijn graftekens met rondboog en davidster opgericht. Blikvanger is de gedenkmuur achteraan, bedekt met tegels en bekroond met een metalen kruis, met veel gedenkplaten. Ernaast wappert de Poolse vlag.
Op het platform vóór de gedenkmuur staat een natuurstenen beeldhouwwerk van de Poolse kunstenaar Marian Wnuk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet actief was en na de oorlog prestigieuze monumenten oprichtte voor het Sovjetregime. Zijn beeldhouwwerk in Lommel stelt een vrouwenfiguur met lauwerkrans voor.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.