Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog te Lommel, is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog, is een getuige van de Belgische en Lommelse politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de nationaal bekende, Antwerpse beeldhouwer Frans Jochems (1880-1949) ontworpen gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een naar boven toe verjongende vierkante hardstenen sokkel met bekronende Nikè-figuur; rijke symbolentaal, getuige de troostende gevleugelde vrouwenfiguur, de lauwerkrans, de bloementuil, de helm, de palmtak en de inscripties; symbolen van moed, heldhaftige oorlogsstrijd en overwinning.

Oorlogsmonument

Kerkplein (Lommel)
In 1920 werd ter nagedachtenis van de Lommelse gesneuvelden in de schaduw van de kerktoren een monument opgericht. Het bronzen beeld is van de hand van de Antwerpse kunstenaar Frans Jochems.