Historische hoeve Goed te Callifix

Beschrijving

Vierabelen nr. 13. Historische hoeve z.g. "Goed te Callifix", heden IJshoeve, gelegen in het zuidoosten van de gemeente op de grens met Helkijn (Spiere-Helkijn). De hoeve was tot aan de Franse Revolutie eigendom van het O.-L.-Vrouwehospitaal van Doornik. De hoeve wordt afgebeeld op een kaart in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769) als "t' goet te Callefix

Goed te Callifix

Vierabelen (Spiere-Helkijn), Vierabelen 13, 13A (Zwevegem)
Historische hoeve wordt afgebeeld op een kaart in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen in 1769. Huidige hoeve met boomgaard, met gesloten opstelling en bakstenen bestanddelen gegroepeerd onder pannen zadeldaken, rondom deels gekasseid erf. Korfbogige poortdoorgang naar het erf, langgestrekte aangepaste boerenwoning met klokkentorentje, dubbele dwarsschuur met steunberen, wagenhuis, stalvleugel onder geknikt zadeldak rustend op hondjes en deuropeningen met arduinen hoekblokken.