Herenhuis

Parochiekerk Sint-Mattheus, herenhuis en dorpskern van Meensel

De bescherming als monument betreft het woonhuis met vrijstaande, haakse wagenhuis- en stalvleugel.

Waarden

Het herenhuis met inbegrip van de wagenhuis- en stalvleugel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

vermoedelijk gebouwd ter plaatse van het verdwenen hof van Meensel (1440), vlak tegenover de kerk, vormt deze voorname, 1784 gedateerde dorpswoning een mooie illustratie van een voor de tweede helft van de 18de eeuw karakteristieke tweelaags dubbelhuis met symmetrische vlak- en raamverdeling en dit in combinatie met een vrijstaande wagenhuis- en stalvleugel overwelfd met Boheemse kappen uit. Met haar vlakke steekboogomlijstingen en uitspringende sluitsteen geldt deze woning, althans voor Brabant, als één van de laatste toepassingen van het Louis XV-vocabularium in de burgerlijke architectuur. De kleurrijke gevelafwerking verhoogt de authenticiteit, terwijl de vrijwel naadloos aansluitende 19de-eeuwse uitbreiding refereert aan de aanzienlijke landbouwexploitatie die burgemeester H. Kennes tijdens de tweede helft van vorige eeuw van hieruit bestierde.

Herenhuis met tuin

Binkomstraat 6-8 (Tielt-Winge)
Herenhuis uit 1784, in de 19de eeuw aan de linkerzijde uitgebreid met volume en flankerende poortdoorgang, achteraan een wagenhuis- en stalvleugel van rond 1784 en een smeedijzeren hekken tussen erf en achterliggende tuin.