Herbergen Tivoli en 't Vliegend Peerd

Beschrijving

Kanegem-Dorp nrs. 10-12. Herbergen "Tivoli" en "'t Vliegend Peerd". Twee kleine dorpscafés ten noorden van de kerk, als enige restant van de typerende 19de-eeuwse herbergen rondom de kerk en het dorpscentrum. Beide volumes vermoedelijk daterend van het begin van de 19de eeuw, op zijn minst teruggaand tot, cf. volumes voor het eerst voorkomend op het primi

Kanegem-Dorp 10-12 (Tielt)
Twee kleine dorpscafés ten noorden van de kerk, als enige restant van de typerende 19de-eeuwse herbergen rondom de kerk en het dorpscentrum. Beide volumes vermoedelijk daterend van het begin van de 19de eeuw, op zijn minst teruggaand tot, zie volumes voor het eerst voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1836 in twee woningen gesplitst. Eenlaagse verankerde baksteenbouw van respectievelijk drie en vijf traveeën onder zadeldak, getoogde openingen, vernieuwd houtwerk (laatste kwart 20ste eeuw). Nummer 10 met gecementeerde plint en houten gootlijst, nummer 12 met gepleisterde en witgeschilderde straatgevel met imitatievoegwerk en -sluitstenen, grijsgeschilderde plint, vernieuwde gootlijst.