Begijnenhuis met omgeving

Begijnhofhuizen met omgeving

Beschrijving

Het begijnenhuis, het laatste restant van het begijnhof van Bilzen, is samen met zijn omgeving aan de oever van de Demer beschermd als monument. Op het moment van de bescherming (2004) bestond het begijnenhuis nog uit twee afzonderlijke panden, die oorspronkelijk één geheel vormden. De oorspronkelijke situatie werd hersteld bij de restauratie van het begijnenhuis in 2011.

Waarden

Het begijnhofhuis en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De panden, die oorspronkelijk een geheel vormden, zijn het laatste restant van het Bilzense begijnhof. Het linkerpand vertoont daarbij naar buiten toe nog duidelijk de karakteristieken van een 17de-eeuwse baksteenbouw, het rechterpand vertoont naar buiten toe duidelijk het oorspronkelijke verband met het linkerpand. Het geheel is tot slot beeldbepalend ingeplant aan een oever van de Demer.

Begijnenhuis

Begijnhof 6 (Bilzen)
Het begijnenhuis, gelegen aan de oever van de Demer, met 17de-eeuwse karakteristieken, is waarschijnlijk het enige restant van het Bilzense begijnhof. Het staat bekend als 'huisje van Napoleon' en werd in 2011 gerestaureerd.