Begijnenhuis met omgeving

Beschermd monument van 04-03-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Begijnhof
Locatie Begijnhof 6 (Bilzen)
Alternatieve naam Huisje van Napoleon

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73006/134.1
  • OL002002

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Begijnenhuis

Begijnhof 6, Bilzen (Limburg)

Het begijnenhuis, gelegen aan de oever van de Demer, met 17de-eeuwse karakteristieken, is waarschijnlijk het enige restant van het Bilzense begijnhof. Het staat bekend als 'huisje van Napoleon' en werd in 2011 gerestaureerd.

Beknopte karakterisering

Typologiebegijnenhuizen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Het begijnenhuis, het laatste restant van het begijnhof van Bilzen, is samen met zijn omgeving aan de oever van de Demer beschermd als monument. Op het moment van de bescherming (2004) bestond het begijnenhuis nog uit twee afzonderlijke panden, die oorspronkelijk één geheel vormden. De oorspronkelijke situatie werd hersteld bij de restauratie van het begijnenhuis in 2011.

Waarden

Het begijnhofhuis en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De panden, die oorspronkelijk een geheel vormden, zijn het laatste restant van het Bilzense begijnhof. Het linkerpand vertoont daarbij naar buiten toe nog duidelijk de karakteristieken van een 17de-eeuwse baksteenbouw, het rechterpand vertoont naar buiten toe duidelijk het oorspronkelijke verband met het linkerpand. Het geheel is tot slot beeldbepalend ingeplant aan een oever van de Demer.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.