Beschermd cultuurhistorisch landschap

Begijnhof: hoekperceel

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Begijnhof

Het perceel was ten tijde van de bescherming onbebouwd, er werd sindsdien een nieuwbouw op opgericht.

De zone met inbegrip van een deel van het appartementsgebouw tot en met dit hoekperceel aan de bleekweide is te beschouwen als een late en integrale toevoeging. Oud fotomateriaal toont de zone afgehoord met een muur. Mogelijks was het perceel erachter toen als boomgaard in gebruik.

Het perceel in het Begijnhof is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Begijnhof

Begijnhof (Sint-Truiden)
Het Sint-Agneshof werd gesticht in 1258. De grond gelegen ten zuidoosten van de Cicindria, in het gehucht Schurhoven, werd geschonken door abt Willem van Rijkel; de pastoors werden door de abdij benoemd. In 1798 werd het begijnhof onteigend en verkocht.