Gesloten hoeve en boerenburgerhuis

Besluiten

Burgerhuizen, hoeves, gasthuis van de grauwzusters met ommuring, klooster van de dalscholieren: poortgebouw en stadskern van Zoutleeuw

De bescherming als monument omvat de gesloten hoeve en het boerenburgerhuis in de Bogaerdenstraat.

Het beschermingsdossier motiveert de architectuurhistorische en documentaire waarde van Bogaardenstraat 2-4 als volgt: "enig voorbeeld van een middelgrote vierkanthoeve midden in de stad, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw, met als belangrijkste karakteristiek het fraaie classicistische boerenburgerhuis in de vorm van een baken kalkzandstenen dubbelhuis met symmetrische naar de straat gerichte voorgevel, geritmeerd door steekboogopeningen in een vlakke omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000049, Bogaardenstraat 2-4 (PAESMANS G., 1994).

De woningen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en documentaire waarde

Is de omvattende bescherming van

Boerenburgerhuis

Bogaerdenstraat 2, 2A (Zoutleeuw)
Aan de straat gelegen boerenburgerhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Gesloten hoeve

Bogaerdenstraat 4 (Zoutleeuw)
Wit en grijs geschilderde gesloten vierkantshoeve uit het derde kwart van de 18e eeuw, in het begin van de Bogaardenstraat, genoemd naar het verdwenen klooster.