Teksten van Gesloten hoeve en boerenburgerhuis

Gesloten hoeve en boerenburgerhuis versie 2 - 23/3/2016 ()

De bescherming als monument omvat de gesloten hoeve en het boerenburgerhuis in de Bogaerdenstraat.

Het beschermingsdossier motiveert de architectuurhistorische en documentaire waarde van Bogaardenstraat 2-4 als volgt: "enig voorbeeld van een middelgrote vierkanthoeve midden in de stad, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw, met als belangrijkste karakteristiek het fraaie classicistische boerenburgerhuis in de vorm van een baken kalkzandstenen dubbelhuis met symmetrische naar de straat gerichte voorgevel, geritmeerd door steekboogopeningen in een vlakke omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000049, Bogaardenstraat 2-4 (PAESMANS G., 1994).

hoevewoning_versie1_14/06/2013 ()

Gesloten hoeve met boerenburgerhuis uit de 18de eeuw.

Enig voorbeeld van een middelgrote vierkanthoeve midden in de stad, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw, met als belangrijkste karakteristiek het fraaie classicistische boerenburgerhuis in de vorm van een baken kalkzandstenen dubbelhuis met symmetrische naar de straat gerichte voorgevel, geritmeerd door steekboogopeningen in een vlakke omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen.

De wit en grijs geschilderde gesloten vierkantshoeve dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw. Het bevindt zich in het begin van de Bogaardenstraat, genoemd naar het verdwenen klooster. Het complex bestaat uit een gesloten hoeve en een boerenburgerhuis. Het boerenburgerhuis bestaat uit vijf traveeën onder pannen zadeldak. De zijpuntgevel bevat vlechtingen en schouderstukken. Het gebouw is opgetrokken in bak- en kalkzandsteen boven een bepikte plint in kwartsiet. De steekboogvensters en steekboogdeur met tussendorpel in een vlakke omlijsting met trapeziumvormige hebben een licht vooruitspringende sluitsteen en bevatten sporen van vroegere luiken. De kroonlijst is in de vorm van een rechte muizentandfries. Links van de woning staat de grote inrijpoort met overdekte doorgang bestaande uit een bakstenen rondboogomlijsting opgevangen door consoles.

De dwars op de straat ingeplante schuur met muurvlechtingen en drie uilegaten in de kopgevel, is momenteel verbouwd tot woning. In de kopgevel langs de straatzijde bevindt zich een deur in een rechthoekige omlijsting van blauwe hardsteen geflankeerd door twee beluikte vensters en blauwhardstenen dorpel en houten latei. De verdieping is eveneens opengewerkt met bescheiden lichtopeningen. In de aangrenzende afsluitmuur werd een tweede poortopening uitgespaard.

Bron: Beschermingsdossier DB000049
Auteurs:  Paesmans, Greta