Parochiekerk Sint-Ursula: orgel

Gemeente Bilzen
Straat Eigenbilzerplein
Locatie Eigenbilzerplein 3 (Bilzen)

Parochiekerk Sint-Ursula

Eigenbilzerplein 3, Bilzen (Limburg)

Neogotische kruisbasiliek met kerkhof, gebouwd in 1908-1910 naar ontwerp van M. Christiaens, aansluitend bij een gotische toren (vier onderste geledingen) uit de 13de- 14de eeuw, na 1910 met twee geledingen verhoogd.

Typologieorgels
Dateringderde kwart 19de eeuw

Het orgel in de parochiekerk Sint-Ursula is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de Sint-Ursulakerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Het oeuvre van de Sint-Truidense orgelmaker A. Clerinx is een markante en blijvende waarde in het Limburgse orgellandschap; veel is er reeds van verloren gegaan en de overblijvende instrumenten dienen gevrijwaard te worden voor de toekomst. Op sociaal-cultureel vlak zijn de Clerinx-orgel appreciabele muziekinstrumenten die optimaal hun rol kunnen vervullen in eredienst en zelfs voor bepaald concerterend gebruik.