Herenhuis met bijgebouwen en tuin met omheiningsmuur

Beschrijving

Het classicistisch burgerhuis is, met inbegrip van de bijgebouwen en tuin met omheiningsmuur, beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis met inbegrip van de bijgebouwen, tuin en omheiningsmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Zowel qua opbouw als detaillering getuigt de bijzonder fraaie en nog gaaf behouden classicistische voorgevel met bepleisterd natuurstenen parement stilistisch voor de lokale stijl zuivere toepassing van de Louis XVI-stijl. Karakteristiek is het concept van 'penantengevel' in de vorm van een licht risaliet onder frontonaflijning, getypeerd door een regelmatig ordonnerende travee-indeling, een horizontaliserende onderbouw en verticaliserende bovenbouw in verkleinende ordonnantie en een rationele toepassing van Louis XVI-ornamenten.

historische waarde

Typologisch betreft het een voor Leuven nog zeldzaam bewaard voorbeeld van rijker classicistisch burgerhuis uit het einde van de 18de eeuw, meer bepaald gebouwd in 1780 als een dubbel huis met drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, dat met zijn bijzonder stijlvol Louis XVI-gevel front een dominante positie inneemt in het straatbeeld. Afgezien van de latere aanpassingen bewaart de binneninrichting nog een aantal waardevolle, zij het sober uitgevoerde oorspronkelijke onderdelen als een bordestrap met trappaal en stucplafonds in Louis XVI-stijl.

Classicistisch burgerhuis

Vaartstraat 139 (Leuven)
Voornaam burgerhuis van drie in hoogte afnemende bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit het laatste kwart van de met oudere kern, in de tuin een 18de-eeuws bakststenen bijgebouw met twee bouwlagen.