Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: dienstgebouwen, dwarsschuur en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve: woonhuis met stal, inrijpoort en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van het woonhuis, stal en inrijpoort van de gesloten hoeve is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat de overige dienstgebouwen van de hoeve, de dwarsschuur, de binnenplaats en het achterliggende perceel.

Waarden

Dienstgebouwen, dwarsschuur en stal van de hoeve en omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De omgeving zoals afgebakend, maakt integraal deel uit van het historisch biotoop van de hoeve die als één van de grote boerderijen, van oudsher het dorpsbeeld van Grote Spouwen markeerden (Ferrariskaart en Atlas van de Buurtwegen) .

Gesloten hoeve

Papestraat 10 (Bilzen)
Gesloten hoeve in de loop van de eerste en tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd bij een merkwaardig woonhuis uit midden 17de eeuw, ten noordwesten van het erf gelegen.