Hoeve ter Brucq

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Brucqstraat nr. 25. Historische hoeve z.g. "Hoeve ter Brucq", foncier van de gelijknamige heerlijkheid. Etymologisch betekent de naam moeras, poel, lager gelegen drassig land. Oudste vermeldingen van de hoeve gaan terug tot de 15de eeuw. In de 18de eeuw was de hoeve eigendom van P.H. Simonon, kannunik van het O.-L.-Vrouwekapittel van Doornik.Reeds weergegeven op de Ferrari

Hoeve ter Brucq

Brucqstraat 25 (Zwevegem)
Historische hoeve "Hoeve ter Brucq", al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Nu een hoeve met semigesloten opstelling, met deels behouden omwalling. Erfoprit gemarkeerd door kapel van circa 1995. Lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom bekiezeld erf met treurwilg en gekasseid pad. Deels onderkelderd, vermoedelijk 18de-eeuwse boerenwoning met zadeldak met klokje, geschilderde lijstgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen. Lagere stalvleugel, vernieuwde stalvleugel met oudere kern en leiperelaars. Tweeledig bakhuisje met bewaarde oven en troggewelfje. Schuur uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en wagenhuis.

Wordt opgevolgd door

Hoeve ter Brucq