Beschermd monument

Burgerhuis De Schoone Lieve Vrauwe

Beschermd monument van tot heden

ID
254
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/254

Besluiten

Geografisch pakket Diest
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4131

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis De Schoone Lieve Vrauwe te Diest, is beschermd als monument.



Waarden

Woonhuis De Schoone Lieve Vrauwe is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Ondanks recente aanpassingen en ontpleistering, mooi voorbeeld van een 1772 gedateerd en oorspronkelijk vrijstaand diephuis met oudere kern, opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en opgevat als dubbelhuis, bestaande uit drie traveeën en twee bouwlagen met zolderverdieping onder een leien wolfsdak. Karakteristiek voor de symmetrische gevel is de decoratief uitgewerkte middentravee: een Lodewijk XV-steekboogdeur met waaiervormig bovenlicht en accoladevormig deurkalf met opschrift “NO / 1772 / FG”, onder een barokke rondboognis met geprofileerde kroonlijst op inzwenkende voluten.

historische waarde

In de Schoone Lieve Vrauwe is één van de weinige met barokelementen versierde panden in Diest en bovendien één van de oudste huizen in de straat -vermoedelijk oorspronkelijk vrijstaand zoals sporen van de vensters in de ontpleisterde zijmuren aanwijzen. Het pand kan dan ook beschouwd worden als een getuige van de oorspronkelijke bebouwing en heeft daarom een belangrijke relict- en documentwaarde, wat de evolutie van de Allerheiligenberg betreft. Bovendien is In de Schoone Lieve Vrauwe sterk beeldbepalend voor zijn omgeving omwille van het specifieke silhouet en de ligging aan de kruising van de Allerheiligenberg en de Egide Alenusstraat.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis De Schoone Lieve Vrauwe

Allerheiligenberg 17 (Diest)
Bakstenen dwarshuis met twee verdiepingen, en zadeldak met wolfseinde, voorzien van een met arduin verlevendigde voorgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.