Herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Gistelse Steenweg nr. 526. Administratieve diensten van de gemeente Sint-Andries. Het gebouw is fasengewijs tot stand gekomen. 1835: op het primitief kadasterplan staat een ruime woning van rentenier Henri Berney weergeven. 1872: het bestaande pand wordt afgebroken en vervangen door een ruimere woning ingeplant in een grote tuin. 1885: uitbreiding van de woning en bouwen van ee

Gistelse Steenweg 524 (Brugge)
Het gebouw is fasegewijs tot stand gekomen. Imposant neoclassistisch breedhuis van zeventien traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak voorzien van Vlaamse pannen en vier sierlijke oeils-de-boeuf. Oorspronkelijk met enkelhuisopstand, na verbouwing in 1921 met dubbelhuisopstand. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel boven een donkere bepleisterde en geschilderde plint.