Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Quintinuskerk: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Quintinus met omgeving

Beschrijving

De omgeving van de restanten van de parochiekerk Sint-Quintinus is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het kerkhof, de pastorie met pastorietuin en het woonhuis met tuin ten zuidoosten van de kerksite. De als monument beschermde toren en muur- en funderingsresten van de kerk zijn geen deel van het beschermde dorpsgezicht, de als monument beschermde keermuur met toegangstrap wel.

Waarden

De onmiddellijke omgeving bestaande uit kerkhof, pastorie, pastorietuin, woning, tuin langs Torenstraat is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als een merkwaardig bouwgeheel dat de historische kern uitmaakt van het gehucht Hees dat reeds in 965 wordt vermeld als domein van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht.

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Sint-Quintinus

Torenstraat 7 (Bilzen)
De kerk is gelegen op een hoogte, de ingang is bereikbaar via een trap. Van de neogotische zaalkerk van 1842, die in de jaren 1970 reeds bouwvallig was, rest thans slechts één travee van de zuidelijke zijbeuk.

Pastorie van de Sint-Quintinusparochie

Torenstraat 5 (Bilzen)